Diazinon Yasaklandı mı
Diazinon yasaklandı mı merak edilen konular arasında yer alır. Bitki ya da konutlarda zararlı haşerelerle mücadelede ilaçlar kullanılır. Bu ilaçlar arasında yer alan diazinon dünyada çok tartışılan ancak yaygın kullanımı da olan bir pestisittir. İlaçla ilgili tartışmalar sürmektedir. Yapılan araştırmalarda hedefte olmayan bitkileri olumsuz etkilemesi diazinon zararları arasında gösterilmektedir. Bu konular diazinon yasak mı sorusuna sebep olmaktadır.
Diazinon Ne İşe Yarar?
Diazinon bir böcek ilacıdır. Bitkilere, sebze ve meyvelere dadanan zararlılarla mücadelede toksik etkiye sahiptir. Orgonofosfat olarak Tarımda böcek zehirleri ya da insektisit kullanımı mevcuttur. Çok güçlü ve yüksek bir toksit bileşiktir. Diazinon ne işe yarar sorusu sorulabilir. Bu ilaç şeker pancarı zararlıları, turunçgillerde kabuklu bitler, ormancılık ve meyve ağaçlarında polyphyll oliviere gibi zararlılarla mücadelede özellikle tercih edilen, bitkilerde zararlılara karşı zehirleyici özelliği olan bir kimyasaldır.
Diazinon Ne İçin Kullanılır?
Diazinon üretimi 1952 yılına uzanan bir toksik maddedir. Koyu kahverenginde bir böcek pertisittir. İlk kullanımı konutlarda hamamböceği, karınca ve pirelerle mücadele iken zamanla kullanım alanı tarımda haşerelerle mücadeleye uzanmıştır. Uzun yıllar iç mekan ve bahçelerde haşere mücadelesinde kullanılan diazinon ne işe yarar? Bazı ülkelerde evcil hayvanlar üzerinde pire ilacı olarak kullanılır.
Tarım arazilerinde meyvelerde yaprak biti, kiraz sineği, pamuklu bit, yaprak büken gibi zararlılara karşı etkili bir zehirdir. Sebzelerde ise baklagillere üşülen tohum böcekleri, tel kurtları, yaprak pireleri, kavun kızıl böceği, lahana kelebeği, soğan sineği gibi zararlılar da diazinon kullanıldığı yerler arasındadır.
Diazinon Yasaklandı mı?
Diazinonun toksik etkileri yönünde bulgular diazinon yasaklandı mı sorusunu gündeme getirmiştir. İlacın Amerika’ da tarım sektöründe kullanımı devam ederken konutlarda kullanımının yasaklandığı da bilinmektedir. Tarım Orman Bakanlığının güncel listesinde Diazinon ilacının 31.08.2009’ da ithalat ve imalatının durdurulduğu, 31.08.2011’de ise kullanımına son verildiği görülmektedir.
Diazinon Etken Maddeli İlaçlar
Diazinon etken maddeli ilaçlar denildiğinde ilk akla gelen veteriner ve sağlık alanında sıklıkla kullanılan hezinon olmaktadır. Koyun, keçi, sığır ile köpeklerde kenelerle mücadelede ayrıca hayvanlarda dış parazit hastalıklarında etkin bir ilaçtır. Diazinon etken maddeli ilaçlar arasında diazinon kullanımı sonlandırılan ilaçlar arasında aldinon ve dart başta gelmektedir.
Diazinon Neden Yasaklandı
Diazinon, orgonofosfat insektisit maddedir. Orgonofosfatlar; insanlarda ölümcül zehirlenmelere yol açan, toksik gücü yüksek kimyasallardır. Dünya genelinde yaygın zehirlenme sebeplerinden biri olarak da bilinir. Organik fosforlu zehirlenme durumlarında bireylerde mavi görme, aşırı biçimde terleme, baş ağrısı, kusma ve refleks kayıpları görülür.
Diazinon kimyasal maddesinin insanlarda yarattığı zararlı etkilerinin yanı sıra, hedefi olmayan bitkilere de zarar verdiği araştırmalarla sabittir. Bununla birlikte bu ilacın kuşlarla bal arılarında ciddi tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Ayrıca ilaçlanmış sahalardan hayvanların en az 10 gün boyunca uzaklaştırılması gerektiği de önemli bir noktadır. Diazinon zararları İle ilgili çalışmalar gün geçtikçe çoğalmaktadır.
Yurt dışında yapılan araştırmalarda erken yaşta organofosfatlara maruz kalmanın beyin gelişimini olumsuz yönde etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca Dünya Sağlık Örgütü diazinon için muhtemel kanser etkisi alarmı vermiş durumdadır. Tüm bunlar ilaçla ilgili yasaklanma, imalatın durdurulması ya da kullanımının kısıtlanması kararlarında etkilidir.
Mutlaka inceleyin:
Henüz yorum yapılmamış.