Metalaxyl Yasaklandı mı

Mantar sporları ile mücadelede fungisitler önemli bir toksik maddedir. Fungisitlerle ilgili tartışmalar, bu kimyasallara karşı merak uyandırmaktadır. Fungus gibi organizmaları yok eden ilaçlardan metalaxyl yasaklandı mı? Metalaxyl ilaçla ilgili yurtdışında getirilen sınırlamalar nedeniyle metalaxyl neden yasaklandı sorusunun yanıtı oldukça sık araştırılmaktadır.
Metalaxyl İlaç Ne İşe Yarar?
Metalaxyl bir bitki koruma ürünüdür. Fungal hastalıklar denildiğinde ilk akla gelen mücadele yollarından biridir. Metalaxyl ne işe yarar sorusunun cevaplarından biri bezelye gibi bitkilerde kökboğazı yanıklığı yapan Phytophthora’yı önlemek için kullanılır. Ayrıca sebzelerde meydana gelen ve bitkilerde kök çürükleri de yaratan Pythium mantarına karşı bitkiyi korur. Yaprakların altında gri mantar yapıları olarak görülen mildiyö hastalığından ayçiçeklerini korumak için de tercih edilir. Bu bitki ilacı bir tür fungisittir.
Bitkilerin kök, yaprak ve gövdelerine etki edebilen güçlü bir ilaçtır. Sebzelerde protein sentezini inhibe eder ve RNA sentezini etkiler. İlacın sistemik özelliğe sahip olması iyileştirici özelliğini arttırmaktadır. Kök çürüten veya çökertende kullanılan bir kimyasal olarak metalaxyl, sebze ve süs bitkilerinde etkilidir. Tarım arazilerinin yanısıra şehirlerde de uygulaması yapılmaktadır. Ayrıca yem bitkilerinde de fungal hastalıklarla mücadelede yaygın biçimde tercih edilir.
Metalaxyl yasaklandı mı?
Metalaxyl, AB’de ruhsatı iptal edilmiş bir tarım ilacıdır. Bu tür yasaklama kararlarının altında insan sağlığı için tehdit söz konusu olabilir. Bu nedenle metalaxyl yasaklandı mı sorusunun merak edilmesi normaldir. Metalaxyl ile ilgili tartışmalardan biri arılara zararlı fungisit olması nedeniyle doğal çevreyi tahrip etmesidir. Çevre ve insan sağlığına yönelik oluşturduğu tehdit nedeniyle bazı ülkelerde yasaklanmıştır.
Metalaxyl Neden Yasaklandı
Metalaxyl neden yasaklandı sorusu birçok tarım ilacının yurtdışında yasak olduğu halde ülkemizde satışının devam etmesiyle ilgilidir. Metalaxyl ilacının çevreye ve insan sağlığına zararlı olduğu gerekçesiyle AB’de ruhsatı iptal edilmiştir. Türkiye’ de kullanımı yaygın biçimde devam etmektedir. İlaçla ilgili tartışmalarda zararsız fungisitler kullanımı teşvik edilmektedir.
Metalaxyl Sistemik mi?
Metalaxyl mantarlarda sporların üremesini ve gövdede büyüyerek bitkiyi hasta etmesini engelleyen bir kimyasaldır. Sebzelerde kullanılabildiği gibi yerleşim yerlerindeki süs bitkileri, otlar gibi yeşilliklerin fungal hastalığına karşı da etkilidir. Metalaxyl sistemik bir ilaçtır.
Metalaxyl Dekara Ne Kadar Atılır?
Bitki hastalıkları tarım sektöründe ciddi sıkıntılar yaratabilen, müdahalesi zor bir sorundur. Bitkisel hastalıklarla mücadelede, hastalık etmeni mikroorganizmalara karşı etkili ilaçlar kullanılmaktadır. Fidelerde kök çürüklüğü yaratan mikroorganizmalar, çökerten ya da ayçiçeği mildiyösü için yaygın biçimde metalaxyl ilaç kullanılır. Metalaxyl ilaç dekara ne kadar atılır sorusunun yanıtını bilmek tarımsal mücadele için gereklidir.
Metalaxyl 100 kg tohuma sebzenin ve zararlı organizmanın cinsine göre 50, 100, 200 veya 250 mg atılır. Hıyarda fide kök çürüklüğü ve çökerten için 100 kg tohuma 100 mg atılır. Ayçiçeği mildiyösünde ise 100 kg tohum için 250 mg ilaç kullanılmalıdır. Metalaxyl fide kök çürüğü için birçok sebzede 100 mg kullanılırken semizotu 200 mg istemektedir.
Mutlaka inceleyin:
Henüz yorum yapılmamış.