Yeşil Reçete Sicile İşler mi

07.01.2024
Yeşil Reçete Sicile İşler mi

Yeşil reçete sicile işler mi yazımızda yeşil reçete neye engel, yeşil reçete ilaç kaybolursa ne olur ve yeşil reçeteli ilaçlara rapor verilir mi gibi sorularınızın yanıtını bulabilirsiniz.

Yeşil Reçete Sicile İşler mi?

Günümüzde hala pek çok insan ruh sağılığı ile ilgili hizmet almak konusunda çekincelere sahiptir. Hatta bu durum nedeniyle yeşil reçete sicile işler mi sorusu sıklıkla sorulur. Belli başlı ilaçlar yeşil reçete ile temin edilmekte olup kötüye kullanma ve bağımlılık potansiyeli olan ilaçlardır. Bu nedenle kontrollü olarak kullanılmaları ve doktor tavsiye ile verilmeleri gerekir.

Eczanelerden alınmaları belli kurallara bağlı olan yeşil reçete ilaçlar uyuşturucu etkiye sahiptir. Bu ilaçların alınabilecek doz miktarları yanlarında yazar. Hangi ilaçların yeşil reçete kapsamına gireceğine Sağlık Bakanlığı karar verir. Birçok kişide yeşil reçeteli ilaçları psikolojik rahatsızlığı olanların kullandığı ve bu kişilerin akıl sağlığının yerinde olmadığı inancı vardır. Genellikle bu ilaçlara bakış açısı negatiftir.

Yeşil Reçete Neye Engel?

Yeşil reçete ilaç kullanmanın günlük yaşamda iş ve sosyal hayatta engel oluşturacağı düşünülür. Bu nedenle yeşil reçete ilaç neye engel diye merak edilir. Ancak bu ilaçların herhangi bir engeli olmayıp doktor tarafından gerekli görülen hallerde herkes tarafından kullanılabilir. Önemli olan nokta ilacın kullanım miktarıdır.

Bağımlılık yapan psikolojik ilaçları kapsayan yeşil reçete adli sicile işleyen bir durum teşkil etmez. Halk arasında bununla ilgili olumsuz düşünceler hakim olsa da bunların gerçeklik payı yoktur. Bu ilaçları kullanmak herhangi bir eksiklik ya da kusur değildir ve doktor önerdiği takdirde rahatlıkla kullanılabilir. Ancak kullanımda doktor talimatlarına birebir bağlı kalınmalıdır.

Yeşil Reçete İlaç Kaybolursa Ne Olur?

Yeşil reçete grubunda yer alan ilaçlar bağımlılık oluşturduğu için bu ilaçların alımına sınırlama getirilmiştir. Eğer bağımlılık sebebiyle şüphe duyulan bir kişi olduğunda bunlar il sağlık müdürlüğüne ya da emniyet birimlerine bildirilir. Doktor tarafından yeşil reçeteli ilaç verildikten sonra dört iş günü içerisinde eczanelerden temin edilmesi gerekir.

Bu süre haricindeki başvurularda reçeteyle ilaç alınması mümkün olmayacaktır. Eğer doktorun verdiği reçete numarası kaybolursa aynı sağlık kurumuna gidilerek reçete numarası tekrar alınabilir. Önemli olan reçetenin geçerlilik süresinin dolmamış olmasıdır. Yeşil reçeteli ilaçların doğrudan reçete olmadan eczaneden alınma durumu yoktur.

Yeşil Reçeteli İlaçlara Rapor Verilir mi?

Bazı ilaçlar raporlu olarak verilebilir. Raporlar hastanedeki doktor ya da aile hekimlerinde alınır. Yeşil reçeteli ilaçlara rapor verilir mi diye bakıldığında aile hekimlerinin bunun için yetkisinin bulunmadığı görülür. Hastanın yeşil reçete raporu alabilmesi için psikiyatri uzmanı tarafından rapor verilmesi gerekir. İlgili kişi psikiyatri uzmanına muayene olur ve doktor onay verdiği takdirde kişi adına rapor düzenler.

Bu raporla birlikte o rahatsızlığın üç ay boyunca tedavi edilmeyeceği tanısı koyulmuş olur. Normal muayene sırasında yazılan reçeteler rapor yerine geçmeyecektir. Rapor için doktorun ekstra işlem yapması gerekir. Yeşil reçete kapsamına giren raporlu ilaçlar süresi içinde doğrudan eczaneden temin edilebilirler.

Mutlaka inceleyin:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.