Zantac Şurup Neden Yasaklandi

24.11.2023
Zantac Şurup Neden Yasaklandi

Zantac şurup neden yasaklandi yazımızda zantac nedir ne için kullanılır, zantac şurup bebeklerde kullanımı, zantac şurup yasaklandı mı ve zantac nasıl kullanılır gibi sorularınızın yanıtını bulabilirsiniz.

Zantac Nedir Ne İçin Kullanılır

Zantac, ranitidin H2 reseptör antagonisti ismi verilen ilaç grubunda yer almaktadır. Zantac ilacın etkin maddesi ranitidindir. Zantac midede meydana gelen asit miktarını azaltarak, mide ve on iki parmak bağırsağında olabilen ülserlerin iyileşmesini sağlamaktadır. Zantac doktor tarfından gerekli görülen durumlarda verilmektedir.

Zantac hangi durumlarda kullanılır ona bakalım. Mide veya on iki parmak bağırsağındaki ülserlerde antibiyotik tedavisine ilave olarak zantac verilmektedir. Eklem iltihabı veya bazı rahatsızlıklar da kullanılmakta olan ilaçlar mideye zarar verebilmektedir, bu zararı gidermek amacıyla da zantac verilebilir.

Ülser rahatsızlığının kanaması da söz konusudur, bu durum ile karşılaşmamak için doktor tarafından zantac önerilir. Yemek borusundaki asitten kaynaklı ağrı, yanma vb. şikayetleri ortadan kaldırmak içinde zantac kullanılır. Ayrıca zantac anestezi verilmeden önce, olabilecek problemlerin olmaması için de verilmektedir.

Zantac Şurup Yasaklandı mı

Zantac şurup mide asitinin azalmasını sağlayarak, midede olabilecek ülser ve benzeri rahatsızlıkların önlenmesi amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Zantac şurup yasaklandı mı sorusu da son zamanlarda oldukça merak edilmektedir. Zantac şurup yasaklandı mı sorusuna cevap evet olacaktır. Zantac şurup içeriğindeki N-nitrosodimetilamin maddesinin kanserojen olması sebebiyle yasaklanmasına karar verilmiştir.

Zantac Şurup Neden Yasaklandı

Zantac şurup yapılan araştırmalar sonucunda içeriğindeki N-nitrosodimetilamin maddesinin kansere sebebiyet vermesinden dolayı yasaklanmıştır. Ayrıca zantac şurup ranitidin de içermektedir. Ranitidin etkin maddesine sahip pek çok ilaçta kanserojen olabilmesinden dolayı piyasadan toplatılmasına karar verilmiştir.

Zantac şurup hem ranitidin ve hem de N-nitrosodimetilamin maddelerinin her ikisinde kanserojen olmasından dolayı yasaklanmıştır. Kanserojen maddeler vücut için oldukça tehlikelidir, bu maddeler mutasyona uğrayarak kansere neden olurlar.

Zantac Nasıl Kullanılır

Zantac ilacın şurup ve tablet formları bulunmaktadır. Bu formlara göre de kullanımında farklılık olabilmektedir. Rahatsızlığa ve yaşa göre de zantac kullanımı değişir. Bu konuda en doğru yönlendirmeyi doktor verecektir. Doktor tarafından önerilen doz dışına çıkılmamalıdır. Zantac ilacın 4 ile 12 hafta arasından kullanım süresi olabilir.

Zantac tablet formu genellikle günde 150 veya 300 mg alınması tavsiye edilir. Günde 2 kez veya günde bir kez şeklinde alınması önerilir. Ancak bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Zantac şurupta tablet formunda olduğu gibi günde 1 150 veya 300 mg şeklinde ya da sadece günde 1 150 mg şeklinde kullanılması önerilir.

Zantac Şurup Bebeklerde Kullanımı

Zantac şurup bebeklerde kullanımı tamamen doktorun gerekli görmesi ile olacaktır. Zantac şurup genel olarak 3 yaş itibariyle kullanıma uygun görülür, ancak doktor kararı ile bu durum değişiklik gösterebilir. Peki zantac şurup bebeklerde nasıl kullanılır ona bakalım. Zantac şurup bebeklerde kullanımı için öncelikle doktor tarafından bebeğin kilosuna uygun bir doz ayarlanır. Günde kaç kez verileceği de yine bebeğin yaşı doğrultusunda değişen bir durumdur.

Benzer yazılarım

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.