D Vitamini Eksikliği ve Yapılması Gerekenler
D Vitamini Eksikliği ve Yapılması Gerekenler
Sağlıklı bir yaşam sürmek için çeşitli vitaminlere ihtiyaç duyarız. Bunlardan biri de D vitamini. Yeterli miktarda D vitamini alınmadığında D vitamini eksikliği durumu ile karşı karşıya kalınır. Bu vitaminin en temel özelliği kalsiyum sağlayıcı olmasıdır.
Kemik için önemli olduğu kadar kasların doğru ve iyi şekilde çalışması, sinir sisteminin güçlenmesi ve bağışıklık kazanmak gibi destekleri de vardır.
Vücut için gerekli olan D vitamini takviyesini üç farklı yol ile alabiliriz. Bunlardan ilki vücudun gereken vitamini kendisi üretmesi için güneş ışınları yoluyla takviye alınmasıdır. Böylece cildimizde doğal yöntemler ile D vitamini sentezi sağlanmış olur.
Ancak bunun ölçüsünü iyi ayarlamak gerekir. Aksi takdirde kanser olma riski vardır. Ayrıca ciltte erken yaşlanmaya sebep olabilir. D vitamini eksikliği yaşa göre farklılık gösterir. Gençlerde daha az miktarda oluşan eksiklik, ilerleyen yaşlarda daha da artar.
Vücutta aşırı bir D vitamini kaybı yaşandığında kemiklerde incelme ve kırılganlık görülebilir. Ancak bunun önüne geçmek için gerekenden çok D vitamini takviyesi ekstra fayda sağlamaz. O yüzden gerektiği kadar alınmalıdır.
D Vitamini Eksikliği Durumunda Yapılması Gerekenler
Yorgunluk hissi ve genel olarak yaşanabilecek vücut ağrıları ortalama bir eksiklik halinde gözlenebilecek ilk belirtilerdir. Fazla miktarda düşüş görüldüğünde ise kuvvet kaybına bağlı olarak yürümekte zorlanma, şiddetli kemik ağrısı ve bağışıklık sisteminin düzgün işleyememesine bağlı olarak enfeksiyon gibi durumlara rastlanır.
Ayrıca el ve ayak bilekleri, omuz eklemleri ve parmaklarda ağrıya yol açabilir. Depresyon hali, uykusuzluk, ruhi değişimler saç dökülmesi ve baş ağrısı gibi durumlara da rastlamak mümkündür.
Yetişkinlerde daha çok kemik yapısında bozulma, kemik erimesi, sıklıkla düşme ve kasların güçsüz kalması gibi durumlar daha çok görülür. Çocuklarda ise kemiklerin yumuşaması ve zayıflamasına bağlı olarak oluşan raşitizm hastalığına yol açabilir. Bu hastalığın oluşması için aşırı derecede bir vitamin kaybı görülmesi gerekir.
Hastalık sonucunda büyümede geri kalma, kemiklerde şekil bozukluğuna bağlı olarak bacaklarda eğrilik, ayak ve el bileklerinde normalin üzerinde kalınlaşma ve kemik yapısında kalıcı bozulmalar yaşanabilir. Sadece çocuklara özel bir hastalık değildir. Yetişkinlerde görülen formuna ise osteomalazi adı verilir.
D Vitamini Eksikliği Neden Olabilir ?
Bazı insanlar güneş ışığına maruz kalmaktan hoşlanmaz. Bunun nedeni güneş ışığını sevmemek gibi genel bir neden olabileceği gibi, ince ve hassas deri yapısına bağlı olarak güneş yanığının aşırı rahatsız etmesi de olabilir.
Ancak bu durum D vitamini açısından eksikliğe yol açabilir. Dolaysıyla kış aylarında güneşten alınacak vitamin oranı daha düşük olacağından yazın destekleyici güneş kremlerinden faydalanarak kontrollü bir şekilde güneşe çıkılması gereklidir.
Sadece besinler yoluyla vitamin takviyesi alınması sağlanamadığından ek takviyelere başvurulur. Vücutta obezite oluşumu varsa veya gebelik dönemi yaşanıyorsa vücudun vitamin takviyesi ihtiyacı oluşabilir. Bu durum D vitamini isteğini daha da tetikler.
D Vitamini Eksikliğine Yatkın Olan Bireyler
Ten rengi güneşten alınan D vitamini konusunda belirleyicidir. Koyu ten rengine sahip olan bir kişinin açık ten rengine sahip olan bir başka kişiye göre güneş ışıklarını vücuduna alması daha azdır. Günün büyük bir bölümünü kapalı alanlarda geçiren kişiler ise yine güneş ışınlarına daha az maruz kalındığından vitamin eksikliğine daha yatkındırlar.
Daima vücudu kapatan deri ile güneşin temas etmesini engelleyen giysiler de tetikleyicidir. Bir başka tetikleyici ise güneş kremini devamlı olarak yüksek faktörlü olarak tercih etmektir.
Örneğin, 50 faktör koruyuculu bir güneş kremi güneşin deriye nüfuz etmesini engeller. Cildiniz çok hassas olsa bile güneşin en kavurucu olduğu saatlerde ilk zamanlarda yüksek faktörlü güneş kremi kullansanız bile kendinizi yavaş yavaş en azından 30 faktörlü güneş kremlerine alıştırmanızda fayda vardır.
Ekvatordan uzaklaştıkça güneş ışınları daha kısa süreli olarak düşmeye başlar. Dolasıyla yaşanılan ülkenin konumu önemlidir. Kuzey Kanada veya Rusya gibi soğuk ve güneşin etkisi az olan bölgelerde yaşayan insanlar risk grubundadır.
Cildin incelmesi D vitamini oluşumunu azaltır. İncelme, yaşlanma ile doğru orantılıdır. Ayrıca anne sütü alması gerektiği halde faydalanamayan bebekler yüksek oranda bu risk grubuna dahildir. Yine hamilelik süreci de anne için risk dönemidir. Ayrıca aşırı kiloya sahip insanlarda vitamin eksikliği görülebilir.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir ?
Herhangi bir sağlık kuruluşuna gittiğinizde öncelikle belirtilerden yola çıkılarak doktor size bazı sorular yöneltir. Verilen cevaplara bağlı olarak gerekli görüldüğü takdirde kan testi yapılır.
Sonuçlara göre bu vitaminin eksiklik düzeyi belirlenir. Örneğin ciddi derecede eksiklik olan kişilerde nmol / L’nin altında (12 ng / mL) , yüksek seviyelerde ise 125 nmol / L’den (50 ng / mL) yüksek, normal düzeyde bir eksiklik ise 50 nmol / L (20 ng / mL) ile 125 nmol / L (50 ng / mL) arasında, hafif ise de 30 nmol / L (12 ng / mL) ile 50 nmol / L (20 ng / mL) arasında bir eksiklik gözlenir.
Tedavisi için ağızdan D vitamini takviyesi alınır. Genel olarak bu şekilde tedavi uygulansa da hastanın yaşına, cinsiyetine ve eksiklik durumuna bağlı olarak tedavinin seyri değişebilir. Bu ilacın yağlı yemek tüketimi sırasında alınması önerilir.
Böylece aç karına alınan vitamine göre %32 oranında daha fazla fayda sağladığı görülmüştür. Devit 3 olarak adlandırılan ilaç en çok kullanılan tedavi yöntemidir. Bu ilaç vücuda gerektiği kadar D vitamini, fosfor ve kalsiyum alınmasını sağlar.
2000 kadar gen üzerinde etkisi görülen ilacın, kansere sebep olan genleri kapattığı, buna karşılık bağışıklığı güçlendiren genleri aktive ettiği yapılan araştırmalar sonucunda tesit edilmiştir.
Gerekli mineralleri ve vitaminleri emmeyi gereksiz olanları geri plana atmayı sağladığı da görülür. Ayrıca kan şekerini, kemik sağlığını düzenlemeye fayda sağlar. Bununla da kalmaz kan basıncını düşürür ve kalp sağlığını korur.
Gün aşırı ilaç almayı ihmal eden yada sevmeyen bireyler ise enjeksiyon vasıtasıyla da alabilir. Bu enjeksiyonlar sayesinde bir seferde 6 ay yetecek şekilde D vitamini takviyesi sağlanır.
Diyet ile D Vitamini Almak Ne Kadar Fayda Sağlar ?
D vitamini ihtiyacını sağlamak için en iyi kaynak güneştir. Çünkü diyet ile bu eksikliği karşılamak çok sınırlıdır. D vitamini bulunan gıdalar şunlardır; somon balığı, uskumru, sardalya gibi yağ oranı yüksek balıklar ve yumurta. Görüldüğü gibi besin olarak çok sınırlı bir alanı kapsar.
Ayrıca bu besinle genelde D3 vitamini içerir. D2 ve D3 vitamin grubu D vitaminin beklentisi olan vitamin oranını sağlamakta yetersizdir. Bu sebeple belirtilen besinlerden vazgeçmemeli, bunların tüketimi sağlık açısından da faydalı olduğu için mutlaka tüketilmeli ancak etkisi daha yüksek olan diğer ihtimaller de değerlendirilmelidir.
Her zaman için vitamin alımında çok yönlü ve dengeli olarak gerçekleştirilen takviyeler daha kuvvetli tesir eder ve daha sağlıklıdır.
Henüz yorum yapılmamış.