Doktor Kendi Kendine İlaç Yazabilir mi
Doktor kendi kendine ilaç yazabilir mi yazımızda asistan doktor reçete yazabilir mi, psikiyatri kendine ilaç yazabilir mi doktor, doktor ailesine reçete yazabilir mi ve doktor eşine rapor yazabilir mi gibi sorularınızın yanıtını bulabilirsiniz.
Doktor Kendi Kendine İlaç Yazabilir mi
Her gün onlarca hastaya ilaç yazan doktorlar o an başka bir doktor bulunmuyorsa böyle bir zorunluluk ve ihtiyaçları doğrultusunda kendine de ilaç yazabilmektedir. Doktorlar böyle bir hakka sahiptir ve kendi şahsı adına reçete oluşturabilmektedir. Doktorlar ya da aile hekimleri kendilerine muayene olmaya gelen hastalara yazdığı gibi yalnızca yetkisi dâhilinde olan ilaçları kendileri için yazabilmektedir. Genellikle vatandaşlar tarafından doktorun veya aile hekiminin kendi kendine ilaç yazamayacağı biliniyor.
Aslında acil ihtiyaç ve zorunluluk halinde yukarıda da bahsettiğimiz üzere kendi kendilerine ilaç yazabilme hakkına sahiptirler. Doktorlar hastalandığı zaman kendi ilaçlarını kendileri reçeteye yazabilme hakkına sahiptirler. Aile hekimleri de aynı şekilde kendilerine uzmanlık gerektirmeyen ilaçları da yazabilmektedir.
Doktorlar bu noktada hastaya yazamadığı ilacı kendilerine yazamamaktadır. Aile sağlık merkezlerinde görev yapan hekimlerin bu tarz ilaçlara dikkat ederek verilecek ilacı ona göre yazmalılar. Uygunluk dahilinde doktorlar hastaya yazdığı gibi kendi kendine ilaç yazabilmektedir. Bu aile sağlık merkezlerinde çalışan hekimlerin ve doktorun en doğal hakkı olduğu unutulmamalıdır.
Asistan Doktor İlaç Yazabilir mi?
Özel tıp kurumlarında görev yapmakta olan asistan doktorlar çalışmış oldukları tıp merkezlerinin SSK ile anlaşmaları bulunması halinde acil durumlar dışında ilaç yazma yetkilerinin bulunmadığını aktarmak isteriz.
Psikiyatri Kendine İlaç Yazabilir mi?
Ruh bilimcisi insan psikolojisini bütün yönleriyle inceleyen bilim dalına verilen genel addır. Bu dalda psikoloji eğitimi alanlara psikolog denmektedir. Ülkemizdeki üniversitelerde fen-edebiyat fakültesinin psikoloji bölümünde 4 yıllık lisans eğitimi alarak mezun olan kişiler psikolog olabilmektedir. Bu bir tıp alanı olmadığı için psikologlar kendi kendine ilaç yazamaz.
Tıp eğitimi almış ve doktor olmuş olan kişilerin ilaç yazma yetkisi bulunmaktadır. Psikolojinin bir dalı olan klinik psikoloji, fen-edebiyat fakültesinin psikoloji bölümünde mezun olarak psikolog olmuş olan kişilerin aldıkları 2 yıllık bir eğitim ile kazandıkları bir unvandır. Klinik psikologlar yüksek lisans eğitimini alarak psikoterapi uygulaması yapmaya hak kazanan kişilerdir. Normal psikologlar klinik psikologlar da olduğu gibi ilaç yazma yetkisine sahip değillerdir. Bu nedenle tıp eğitimi alan psikiyatrisiler ile farklı bir eğitim alan psikologlar sıklıkla birbirine karıştırılmaktadır.
Psikiyatrisiler tıp eğitimi almış ve ilaç yazma yetkisi bulunan kişilerdir. Psikologların hastalara ve kendine ilaç yazma yetkisi yoktur. Psikoloji bölümü tıpla ilgili bir bölüm olmadığından psikologlar doktor değillerdir.
Doktor Ailesine İlaç Yazabilir mi?
Doktor ailesine ilaç yazabilir mi? Sadece belli bir espas dahilinde tek bir doktor olması halinde, ailesi için ilaç yazabilmektedir.
Doktor Eşine Rapor Yazabilir mi?
Doktor eşine rapor yazabilir mi? Normal şartlarda diğer hastalarda olduğu gibi muayene sonrası eşine ve çocuklarına rapor yazabilmektedir. Hipokrat yemini gereği doktorun hasta ayrımı yapması söz konusu olmaz.
Kaynak: https://gncbilgi.com.tr/doktor-kendi-kendine-ilac-yazabilir-mi/
Henüz yorum yapılmamış.