Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi
Çocuklarda tuvalet eğitimi gelişimin bir parçasıdır. Çocuklarda tuvalet eğitiminin 24-36 ay arasında verilmesi önerilir. Bunun yarı sıra çocukların kas gelişiminin de sağlıklı bir şekilde tamamlanmış olması gerekmektedir.
Tuvalet eğitiminin daha erken ya da geç bir dönemde verilmesi çocuk için zorlayıcı olabileceği gibi ruhsal sorunlara da sebep olabilir. Çocukları tuvalet eğitimine başlatmadan önce onları tuvalet ortamına alıştırmak gerekir.
Çocuğun kıyafetini çıkarmadan da klozete kapak açık ya da kapalı olarak oturtularak tuvalet ortamını öğrenmesine katkıda bulunulabilir. Çocuk lazımlık kullansa da tuvaletini yaptıktan sonra ellerini yıkaması gerektiğini hatırlatınız.
Çocuklarda Tuvalet Eğitimi Süreci
Tuvalet eğitimine başlandığında çocuğu belirli bir aralıkla tuvalete götürmek gerekir. Çocuk sürecin başlarında tuvaletinin geldiğini anlamayabilir ve kaçırabilir. Bu durumda çocuğa kızmamak gerekir. Alta kaçırmayı azaltmak için çocuk tuvaleti geldiğini söylemese de yemek yedikten, sıvı tükettikten sonra siz tuvalete götürebilirsiniz.
Tuvalet eğitimi boyunca çocuklara rahat giyip çıkarılabilen kıyafetler giydirmek işinizi kolaylaştıracaktır.
Bazı çocuklar süreç başlarında klozetten ya da sifon sesinden korkmaktadırlar. Bu durumda lazımlık tercih edebilirsiniz fakat lazımlık tuvalette bulunmalıdır. Çocuğun sevdiği renklerde, oturduğunda canını yakmayacak bir lazımlık işinizi kolaylaştırabilir. Çocuğun kendi başına, uzaktan kontrolünüz ile tuvalete gitmesine izin vermek öğrenmeyi hızlandırabilir.
Tuvalete tuvalet kağıdı, havlu, sevdiği bir oyuncak gibi çocuğa ait eşyalar konulması çocuğun tuvalete alışmasını hızlandırmaya yardımcı olacaktır. Bu süreçte çocuğunuza bolca ‘aferin’ vermeyi unutmayın.
Çocuğun Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Nasıl Anlarız?
- Çocuk bezini kirlettiğinde bundan rahatsız oluyorsa,
- Bezi uzun süre kuru kalmaya başladıysa,
- Tuvaleti merak etmesi,
- Kıyafetlerini kendisi giyip çıkarabilmesi,
Tuvaletini yaptığını size sözlü ya da fiziksel hareketler ile iletmesi, çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu göstermektedir. Unutulmamalıdır ki çocuk tuvalet eğitimine hazır olsa da altına kaçırabilir, süreç farklı nedenlerden dolayı uzayabilir. Çocuğun bu süreci sağlıklı şekilde tamamlaması için uzak durmamız gereken davranışlar bulunmaktadır.
Çocuklarda Tuvalet Eğitiminde Yapılan Yanlışlar
Bu süreçte en önemli unsur sabırdır. Tuvalet eğitimini verecek kişi çocuğa gergin, sinirli, sabırsız yaklaşmamalıdır. Aksi durumda süreç uzayabilir ve çocukta ruhsal sorunlara neden olabilir.
Çocuklarda tuvalet eğitimi verirken sıkça yapılan yanlışlar:
- Çocukluğa gün içinde ya da geceleri bez takmak (Gün içinde bez takmak çocuğun tuvalet alışkanlığı kazanmasını geciktirecektir, geceleri altını ıslatabileceği için önlem olarak çocuğun altına bir şey serilebilir),
- Çocuk altına kaçırdığında cezalandırmak
- Çocuğu korkutmak ve tehdit etmek
- Çocuğu aşağılamak ve kıyaslamak
- Çocukları tuvalete götürmeye ve tuvaletini yapmaya zorlamak
- Çocuğun tuvalet eğitimini geciktirmek
- Çocuğu başkası ile tuvalete göndermek, başkasının yanında altını çıkarmak (mahremiyeti korumamak)
Çocuğa tuvalet eğitimini veren kişi bu hatalı uygulamaları sürdürür ise çocukta ciddi davranış bozuklukları ve hayatı boyunca devam edebilecek psikolojik ve fizyolojik bozuklar meydana gelebilir.
Henüz yorum yapılmamış.