Doğumun Yaklaştığını Nasıl Anlarız
Doğumun Yaklaştığını Nasıl Anlarız
Hamilelik, anne adayları için heyecanlı olduğu kadar zor bir süreci de beraberinde getirir. Ancak bu süreci yaşayacaklarımızla ilgili bilgiler edinerek kolaylaştırmamız mümkündür. Bu bilgiler özellikle ilk kez hamile kalanlar için hayati önem taşır. Hamilelik sürecinde oluşan fiziksel ve ruhsal değişimlerden doğumun nasıl gerçekleşeceğine kadar birçok konuda düşünce sahibi olmamızı sağlayan bilgiler arasında doğum belirtileri de yer alır. Bebeğimizi kucağımıza almamıza haftalar ve saatler kala ortaya çıkan belirtilerle doğumun yaklaştığını nasıl anlarız?
Doğum belirtileri, özellikle ilk kez hamile kalan anne adayları tarafından araştırılan bir konudur. Doğum zamanının geldiğini anlamayı kolaylaştıran bu belirtiler sayesinde 9 ay 10 günlük hamilelik sürecinin tamamlanmasını bekleyemeyen sabırsız bebeklerin sağlığı için de önlem almamız mümkün hale gelir. Peki heyecanla geçirdiğimiz ayların ardındandoğumun yaklaştığını nasıl anlarız? Doğuma 1 hafta kala belirtileri başladığında hangi semptomlarla karşılaşırız?
Doğum Belirtileri Nelerdir?
Her aşaması farklı deneyimlerle ilerleyen hamilelik sürecinde doğum belirtileri kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Hatta kişilerin ilk ve sonraki doğumları arasında bile farklı doğum belirtileri ile karşılaşmak mümkündür. Bu nedenle yaşanacak tüm belirtiler hakkında bilgi sahibi olmak önemlidir. Her anne adayının ve yakınlarının bilmesi gereken doğum belirtileri nelerdir?
- Hamilelik süreci geçiren anne adaylarının ve yakınlarının en sık sorduğu soru doğumun yaklaştığını nasıl anlarız olur. Bu noktada ilk karşılaşılan doğum belirtisi rahim kasılması olabilir. Rahminde kasılma fark eden anne adaylarının doğum belirtileri yaşayabileceğini göz önünde bulundurması gerekmektedir.
- Doğum belirtileri arasında sancılar da yer almaktadır. Düzenli sancılar yaşayan hamileler doğum sürecinin yaklaştığını bilmelidir.
- Bunun dışında sık tuvalete çıkma isteği de doğumun yaklaştığını belli eder.
- Doğuma 10 gün kala belirtiler yaşayan anne adayları üst karın bölgesinde bir rahatlama da hissedebilirler.
- Doğum belirtileri arasında son aşamada ise doğum suyunun gelmesi ve bebeğin kafasının doğum kanalına inmesi yer almaktadır.
Maddelendirilen doğum belirtileri görülmeye başlandığı takdirde doğum zamanının geldiği anlaşılır. Bu belirtiler her zaman 9 ay 10 günlük süre tamamlandığında gerçekleşmezler. Hamileliğin son günleri belirtileri olarak sıralanan bu durumlardan bazıları doğuma 10 gün kala belirtiler yaşayan hamileler için de geçerlidir.
Doğumun Yaklaştığını Nasıl Anlarız?
Gebelik her ne kadar 40 hafta boyunca devam eden süreci kapsasa da belirtiler 37. haftadan itibaren ortaya çıkabilir. 37. haftada bebeğin kafası çatıya girer. Böylece anne adayı daha rahat nefes almaya başlar. 38 haftalık gebelik doğum belirtileri ise bağırsak hareketlerindeki artışla devam eder. Büyük abdestin daha yumuşak olduğu fark edilir.
Gebe kişiler doğumun yaklaştığı bu dönemde içlerinde büyük bir enerji hissederler. Temizlik yapmak isteyebilir, çalışma arzusuyla dolup taşabilirler. Ancak bu sürecin çok hareketli ve yorularak geçirilmesi önerilmez. Anne adayından yaşadığı enerjiyi doğuma saklaması beklenir. Peki bu belirtiler dışında doğumun yaklaştığını nasıl anlarız?
Hamileliğin son günleri belirtileri anne adaylarının doğumun yaklaştığını anlamalarını sağlar. Bu noktada ilk olarak karşılaşılan belirti ise sancılarla ilgilidir. Can acıtmayan ve farklı zamanlarda ortaya çıkan sancılar, doğumun yaklaşmasıyla sıklaşmaya başlar ve düzenli olarak kendini hissettirir hale gelir.
Şiddetlenen sancılara sırt bölgesinde meydana gelen kramp ve ağrılar eşlik eder. Bu sancı ve ağrıların sebebi kas ve eklemlerin kendini doğuma hazırlamasıyla ilgilidir.
Doğumun yaklaştığını gösteren diğer belirti ise bebeğin enfeksiyonlardan korunmasını sağlayan mukusun vücuttan atılmasıdır.
Bebeği koruyan bir tıkaç görevi üstlenen mukus, bir miktar kanla birlikte vücuttan ayrılır. Bu belirti, bebeğin aşağı indiğini gösterir. Mukusun atılmasının ardından birkaç gün geçtikten sonra doğum başlar.
Doğum belirtileri arasında en belirgin olan özelliklerden biri de suyun gelmesidir. Vücutta meydana gelen kasılmaların ardından kese yırtılır ve su bedenden atılır.
Ardından bebeğin kafası doğum kanalına iner. Bu esnada anne adayı yoğun bir tuvalete çıkma isteği duyar. Bebeğin aşağı inmesiyle birlikte anne adayı, üst karın kısmında rahatlama hisseder ve rahat nefes almaya başlar. Yaşanan bu belirti doğumun yaklaştığını anlatır.
Doğum Belirtileri Yaşayanlar Ne Yapmalıdır?
Hamileliğin son günleri belirtileri anne adaylarını zorlayabilir. Ancak doğumun yaklaştığını da anlamaya yardımcı olur. Doğum belirtileri konusunda endişeli olanlar 36. haftada başlayan yalancı kasılmalar nedeniyle panik yaşayabilir.
Yanıltıcı bir endişeye sebebiyet veren bir kasılmaların düzensiz olduğu unutulmamalıdır. Kasılmaların doğum sancısı olmadığı, anne adayı hareket ettiğinde, uyuduğunda ya da yer değiştirdiğinde kendi kendine yok olmasından da anlaşılabilir. Peki doğum belirtileri yaşayanlar ne yapmalıdır?
Doğum belirtileri yaşanmaya başlandığında anne adayının kendisini doğuma hazırlaması gerekir. Doğuma girmeden önce anne adayının gevşemesini sağlayacak egzersizler yapılabilir. Bu egzersizler kasların çalışmasını da sağlayacağından gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.
Nefes egzersizlerinin pelvis taban kaslarını kullanmaya yardımcı olacağından doğumu kolaylaştıracağı unutulmadan düzenli olarak gerçekleştirilmesi önem taşımaktadır.
Sancılar yaşamaya başlayan anne adayları ise ayakta kalmayı ve yürümeyi tercih edebilir. Böylelikle bebeğin aşağı inmesi kolaylaşabilir.
Doğum zamanının yaklaştığını gösteren bu belirtilerin yaşanmaya başlanması durumunda doğum yapılacak hastanenin de belirlenmesi gerekir. Doğum sonrası kalınacak oda, sağlık personelleri ile tanışma gibi adımların gerçekleştirilmesi anne adayının rahatlamasını ve aradığı güven ihtiyacını bulmasını sağlayabilir.
Evde Açılma Olduğunu Nasıl Anlarız?
Doğumun yaklaştığını anlamaya yardımcı olan belirtiler aynı zamanda rahim açılması konusunda da bilgi edinmeyi sağlar. Genellikle kasılmaların başlamasıyla birlikte rahmin açılmaya başladığı bilinmektedir.
Ancak bazı gebelerde sancı yaşanmadan açılma başlayabilir. Bu noktada doğum belirtilerinin de her hamilelik süreci ve her doğum gibi kişiden kişiye farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır. Peki doğum tarihi yaklaştığında evde açılma olduğunu nasıl anlarız?
Rahim açılması belirtileri hakkında merak edilenler cevaplanırken sancılar kadar halk arasında nişan olarak isimlendirilen mukusun vücuttan atılması üzerinde de durulur. Anne adayları açılma olduğunu anlamak için sancılar kadar nişan ve su gelmesini de önemsemelidir.
Bu belirtiler yaşanmadan rahim açılması yaşayanlar ise düzenli olarak gittikleri kontroller sırasında açılma olup olmadığını öğrenebilirler.
Henüz yorum yapılmamış.