Ranitidin Neden Yasaklandı
Ranitidin geçmişte nihai kullanıcı seviyesinde geri çekme uygulamasına tabii olmuştur. Bu nedenle ranitidin neden yasaklandı ve ranitidin satılmıyor mu soruları merak edilebilir.
Mide ilaçları ile ilgili tartışmalar sürmektedir. Bu ilaçlar ve etken maddeleri zaman zaman piyasadan çekilme işlemine tabii olmaktadır. Bu sebeple mide ilacı kullanmak isteyenler, ranitidin eczanelerde bulunur mu sorusunu sorabilirler.
Ranitidin Nedir Ne İçin Kullanılır
Ranitidin 2010 yılına kadar mide rahatsızlıkları için reçete edilen bir ilaç etken maddesidir. Midede hasta için rahatsızlığa sebep olan fazla asit salgısını azaltarak işlev görür. Bu ilaç, mide asitinin gereğinden fazla üretilmesini önler. Kullanıldığı dönemde hap ya da enjeksiyonluk çözelti olarak satılmıştır.
H2reseptörleni bloke ederek etkisini göstermektedir. Raniditin kullanıldığı yerler arasında peptik ülser ve reflü bulunmaktadır. Mide asitinin pik yapması biçiminde görülen nadir hastalıklardan zolinger ellison sendromu da raniditinin tedavi ettiği hastalıklar içindedir.
Ranitidin Yasaklandı mı
Ranitidin ilk olarak 2019 senesinde Kanada’da yapılan araştırmalardan sonra geri çekilmiştir. İlaçta olası kanserojen madde keşfedilmiştir. Daha sonra 2020 yılında Amerika ve Avrupa Birliği’nde ilaç yasaklanmıştır. Ülkemizde de piyasadan toplatılarak satışı durdurulmuştur. Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu 07 Aralık 2020 tarihinde raniditin etken maddeli ilaçları piyasadan çekmiştir.
İlaçların 1. Sınıf A seviyesinde çekilmesine gerekçe olarak ranitidinin kanserojen etkisi gerekçe gösterilmiştir. İlacın içeriğinde yer alan nitrozaminlerde kanserojen etki keşfedilmiştir. Ayrıca bu etken maddeli ilaçlarda nitrozaminlerin izin veriken düzeyin üzerine çıktığı da saptanmış bu nedenle birçok ülkede ilacın satışı durdurulmuştur.
Ranitidin Yerine Ne Kullanılır
Mide asidinin fazla salgılanması kişinin günlük yaşam kalitesini düşüren, rahatsız edici bir durumdur. Bu durumlarda sebebin araştırılması ve tedaviye başlanması için doktor kontrolü gereklidir. Mide şikayetlerinden kurtulmak için ranitidin iyi gelir mi sorusunu soranlar bu ilacın eczanelerde satılmadığını görecektir.
Ranitidin yasaklanması, ilacın muadillerine ilgiyi arttırmıştır. Ranitidin ilacının da içinde bulunduğu H2 blokerleri yerine proton pomba inhibitörü kullanılabilir. Ranitidin yerine kullanılabilecek ilaçlar, en yaygın proton pomba inhibitörleri; Omeprazol, Nexium, Lansoprazol şeklinde sayılabilir.
Ranitidin Hangi Grup İlaç
Ranitidin histamin antagonistleri sınıfından bir ilaçtır. Histaminin, H2 reseptörlerinde etkisini bloke eder. Midemin paryetal hücresinde etkili olan histamin asit salınımını arttırır. H2 histamin antagonistleri, bu salınımı azaltarak semptomları hafifletir. Ranitidin nerden alınır, ranitidin ne kadar sorusunu soranlar bu ilacın piyasada bulunmadığını görecektir. İlacın içeriğinde yer alan N-nitrosodimetilamin NDMA’lat kanserojen etki açısından tehlikeli sayılmıştır.
Ranitidin Neden Yasaklandı
Ranitidin 2020 Aralık ayında piyasadan çekilmiş bir ilaçtır. Ranitidin yasaklandı mı sorusunun yanıtını öğrenenler, raniditin neden yasaklandı konusunu merak edebilir. Bu etken madde, yapılan araştırmalarda kanserojen etkisi olabileceği nedeniyle yasaklanmıştır.
Ranitidin ilk olarak İngiltere’de 1976 senesinde keşfedilmiştir. İlacın ticari kullanımı 1981’e uzanır. Ancak 2010 senesinde dünya genelinde birçok ülke ranitidin içeren ilaçları kara listeye almıştır.
Benzer yazılarım
Henüz yorum yapılmamış.