MR İçin Sakinleştirici İlaç İsimleri

10.10.2023
MR İçin Sakinleştirici İlaç İsimleri

MR için sakinleştirici ilaç isimleri yazımızda emardan korkuyorum ne yapmalıyım, mr çekilirken sakinleştirici ve sakinleştirici ilaçların etkisi ne kadar sürer gibi sorularınızın yanıtını bulabilirsiniz.

Mr İçin Sakinleştirici İlaç İsimleri

Manyetik rezonans görüntüleme yani MR ağrısız bir görüntüleme tekniğidir. Bu teknikte vücuttaki yapıların ve organların net görüntüleri elde edilir. Bu amaçla radyo dalgaları, büyük mıknatıs ve bilgisayardan yardım alınır. MR taraması yapılırken radyasyon yani X ışınları kullanılmaz. Başarılı bir MR ile lenf düğümleri, kan damarları, omurga ve omurilik, meme dokusu, beyin ve karaciğer çevresinde yer alan sinir dokusu, pelvik organlar, karın ve göğüste bulunan organlar görüntülenebilir.

İşlemin ne kadar süreceği ekipmana ve muayene türüne bağlı olarak değişir. Bu süre uzayabileceğinden bazı kişilerde daralma, bunalma, panik atak gibi olumsuz durumlar ortaya çıkabilir. Bu tür hallerde MR için sakinleştirici ilaç isimleri merak edilir. Kloral hidrat, lorazepam, valium, midazolam, prozac, cipralex, efexor en çok kullanılan ilaçlar arasındadır.

Emardan Korukuyorum Ne Yapmalıyım?

MR korkusu hastalarda yaygın görülen bir durumdur. Bu korkuyu yenmek için hastalara nervium, lizan, diazem, ativan expidet, xanax, stabina, as- alpralam, ansiox gibi yeşil reçeteli sakinleştirici ilaçlar verilebilir. Emardan korkuyorum ne yapmalıyım diyenler bununla ilgili doktora başvurabilirler. Bu tür ilaçların bilinçsiz şekilde kullanılması sakıncalı olacaktır. Eğer MR çekimine az bir süre kalmışsa hastaya doğrudan diazem ya da diapam gibi sakinleştirici iğneler de yapılabilir. Oral yolla alınan ilaçların etki etmesi iğneye kıyasla biraz daha uzun sürecektir. Hastanın korku ve endişe durumuna göre verilen ilacın seviyesinde değişiklikler yapılabilir.

Sakinleştirici İle MR Çekilir mi?

Kapalı alan korkusu olanlar için MR cihazı endişe verici olabilir. Bu tür durumları önlemek isteyenler sakinleştirici ile MR çekilir mi sorusuna yanıt ararlar. Genellikle uygun hastalara sakinleştirici verilmesinde bir sakınca görülmez. Ağrısız olan bu işlem sakinleştirici ile hasta açısından daha kolay olacaktır. MR çekilmesi radyoloji uzmanı tarafından gerçekleştirilir ve görüntüleme esnasında mikrofon aracılığıyla hastayla iletişim kurulur. Bu sayede dar tüp içinde olan hastanın rahatlaması sağlanır.

Çekim esnasında hastanın hareket etmemesi gerekir. Çekim süresi 15 ile 90 dakika arasında farklılık gösterir. İlaçlı olarak da çekilebilen MR ortalama 15- 20 dakika içinde tamamlanacaktır. Çekime başlamadan önce hastanın hem fiziksel hem de psikolojik olarak çekime hazır hale gelmesi beklenir.

Sakinleştirici ile MR Çekilir mi
Sakinleştirici ile MR Çekilir mi

Sakinleştirici İlaçların Etkisi Ne Kadar Sürer?

Hareket etmeden duramayan, kapalı alanda kalma korkusu olan ya da bebek, yaşlı ve çocuk olanlara manyetik rezonans görüntülemesinin doğru yapılabilmesi için sakinleştirici ilaç verilir. Verilen bu sakinleştirici ilaçların etkisi ne kadar sürer diye bakıldığında iğnelerin yaklaşık yarım saat boyunca etki ettiği görülür. Bu tür ilaçları sürekli olarak kullanmak kişide bağımlılık yaratabilir.

Bu nedenle MR gibi gerekli hallerde doktor önerisi ile kullanılması gerekir. İlaç içildikten sonra ince bağırsakta ortalama 4- 4.5 saat boyunca kalır. Bu süre içinde vücuda etki ettiği görülür. Çekim ilacın etki süresi içinde gerçekleşir.

Benzer yazılarım

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.