Adet Sancısı Nasıl Geçer ?
Adet Sancısı Nasıl Geçer ?
Adet sancısı kadınların adet görme döneminde yaşadıkları günlük hayatı zorlaştıran sancılardır. Günümüzde kadınların %50’si adet döneminde bu sancıları yaşamaktadırlar. Bu sancılar bazen hafif bazen çok şiddetli şekilde olmaktadır. Peki adet sancısı nedir? Neden olur? Adet sancısı nasıl geçer? İşte adet sancısı ile ilgili merak edilenler.
Adet (Regl) Sancısı Nedir ?
Adet kanaması kadınların menstrüasyon döneminde progesteron hormonunun azalmasıyla birlikte, kadın üreme organındaki dokuların dökülmesi ve vücuttan atılmasıdır.Bazı kişilerde adet döneminden önce ya da adet döneminde karnın alt kısmında kramp, sancı, ağrı şikayetleri oluşmaktadır. Bu ağrılar bazen hafif geçerken bazen çok sancılı olmaktadır. Şiddetli adet sancısına tıp dilinde dismenore denilmektedir.
Adet sancısı kanamadan birkaç gün önce başlayıp kanama sürecince devam edebilir. Yinelenen ağrılar olduğu için günlük hayatı epey zorlaştırır. Bazı kadınlarda kanama şikayetine mide bulantısı, kusma, ishal, halsizlik ve baş ağrısı gibi şikayetler eşlik edebilir.
Adet (Regl) Sancısı Neden Olur ?
Adet kanaması gebeliğin oluşmadığı durumlarda rahmin iç kısmını kaplayan dokuların kanla karışık şekilde dışarı atılmasıdır.
Rahim aslında bir kas dokusudur. Normalde rahim duvarı bebek gelişimi için hazırlanır. Fakat döllenme olmaması durumunda rahmin iç duvarındaki dokular dökülür ve dışarı atılır. Bu süreç boyunca rahim dokusunun içindeki kas, prostaglandin denen hormon tarafından birikimin dışarı atılması için tetiklenir. Prostaglandin hormonunu en yüksek seviyeye adet başlamadan bir-iki gün öncesinde ulaşır. Adet sancılarının adet başlarken çok fazla hissedilmesinin de sebebi budur. Adet döngüsünden kaynaklanan bu sancılara primer dismenore denir.
Bunun dışında sekonder dismenore diye adlandırılan ve adet döngüsünden bağımsız olarak farklı kadın hastalıklardan meydana gelen ağrı şikayetleri olabilir. Bu hastalıkları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz
- Servikal darlık: Bazı kadınlarda rahim ağzı doğuştan veya sonradan gelişen çeşitli sebeplerden dar olabilir. Bu durum adet akışında zorlanmaya ve rahim içindeki basıncın artmasına olarak ağrı yaratabilir.
- Endometriozis: Rahim iç cidarını kaplayan dokunun rahmin dışına çıkıp yumurtalıklar ve karın içi diğer dokuların üzerine doğru yerleşmesi nedeniyle yaşanan ağrıdır.
- Myoma: Rahmin içinde ortaya çıkan iyi huylu kas tümörlerinde meydana gelen ağrıdır.
- Adenomyozis: Rahim içine ait dokuların uterusun kas duvarına doğru ilerlediği durumdur ve ciddi ağrılı geçebilir.
- Pelvik inflamatuar hastalık: Kadın üreme organına genellikle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların neden olduğu ağrıdır.
Adet Sancısı Belirtileri Nelerdir ?
Adet sancıları ve bununla birlikte gözlenebilen diğer belirtiler aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Karnın altı bölgesinde yoğunlaşan sancı ve kramplar (Adet döneminden 1-3 gün önce başlar ve adet adetin ilk iki günü en üst seviyeye ulaşır. 2-3 gün içinde azalır.
- İç bacaklarda ya da kasıklarda hissedilen ağırlık hissi veren sürekli bir ağrı
- Bel ağrısı
- Bazı kadınlarda bunlarla beraber mide bulantısı, ishal, baş ağrısı, baş dönmesi gibi semptomlar görülebilir.
Bunlara ilaveten aşağıdaki durumlarda adet sancısının daha şiddetli görülebilir:
- 11 yaşından önce erken ergenliğe girenler.
- Sigara kullananlar
- Ağır ve düzensiz adet kanaması olanlar
- Ailede adet sancısı öyküsü olanlar
Adet Sancısı Nedeniyle Ne Zaman Doktora Gidilmeli ?
Özellikle yeni adet görmeye başlayan genç kızlarda görülen adet sancısı normaldir ve doktora gidilmesine gerek yoktu.Fakat adet sancıları günlük yaşantınızı zorlaştıracak şekilde yoğun oluyorsa, adet dönemi semptomlarınız giderek kötüleşiyorsa, önceden ağır ağrı yaşamadığınız halde 25 yaşından sonra şiddetli adet ağrıları yaşamaya başlarsanız vakit kaybetmeden bir uzmana başvurmalısınız.
Adet Sancısı Nasıl Geçer ?
Adet sancısını ve krampları gidermek için ilaçlarla beraber günlük yaşam tarzında yapılacak birtakım değişiklikler yararlı olabilir.
- Doğum kontrol ilaçları adet sancılarını azaltan hormonlar içerir.
- Nonsteroid antienflamatuvar ilaçlar İbuprofen ya da naproksen etken maddelerini içerirler ve prostoglandin düzeylerini baskılayarak ağrıların giderilmesine yardımcı olurlar.
- Alt karın bölgesine koyabileceğiniz bir sıcak su torbası adet kramplarını hafifletebilir.
- Düzenli egzersiz yapmak vücudu doğal ağrı kesicisi olan endorfinin salgılanmasına neden olur. Bunun yanında egzersiz prostoglandin hormonunun daha çabuk yıkılmasını sağlar.
- Yapılan çalışmalar çeşitli vitamin takviyelerinin (E vitamini, Magnezyum, Omega 3 asitleri, B1 Vitamini) adet sancılarını azalttığını göstermiştir.
- Stres vücuttaki ağrı seviyesini arttıran bir etkendir. Eğer çok stresli bir yaşantınız varsa adet dönemlerinde meditasyon ya da yoga yaparak rahatlamayı deneyebilirsiniz.
Bunların yanında aşağıdaki alternatif tıp yöntemlerinden de adet sancılarını azaltmak için yararlanabilirsiniz.
- Akupunktur: Vücuttaki çeşitli stratejik bölgelere çok ince iğneler sokularak uygulanan tedavi yöntemidir.
- Tens Cihazı: Sinirleri uyarmak için elektrik akımı sağlar ve bu akımlar vücutta endorfin salgılanmasını arttırır.
Bitkisel İlaçlar: Rezene, papatya çayı, çuha çiçeği yağı gibi bazı bitkisel ürünler adet sancılarını azaltabilir.
Bebeklerde Diş Ne Zaman Çıkar ?
Henüz yorum yapılmamış.